Om allt som rör och berör mig

Oj nu börjar det. Jag har skapat den här bloggen för att skriva om min resa genom livet. Tankar, åsikter, funderingar, tips, trix och recept kommer jag att dela med mig av  ;-)  Livets berg- och dalbana helt enkelt.

Mitt första inlägg kommer att handla om tänder. Ja just de vi har i munnen som skal hjälpa oss att finfördela maten och som vi förhoppningsvis kommer att ha med oss större delen av livet. När jag var yngre hade jag inte några problem med mina tänder aldrig några hål ingenting. Jag vet inte när det började kanske när jag blev sjuk vid 16 års ålder men mer troligt när jag gick över och blev fruktarian och slutade med vanlig tandkräm flera år senare. Jag trodde att det var sunt att sluta med tandkräm med fluor i men det var det kanske inte. Dessutom åt jag stora mängder frukt. Jag kända att det började att isa i tänderna när jag åt frukt och en dag då jag tuggade på en morot gick en del av ena kindtanden av. Jag fick lite panik, jag som aldrig haft hål.

Jag kontaktade en tandläkare och efter några dagar fick jag komma dit. Primär karies löd dommen och tanden lagades. Det gick väl kanske 6 månader och så fick jag mer och mer ont i en tand som jag haft ilningar i länge. En annan tandläkare kontaktades och han konstaterade att det var hål i tanden och den lagades. Någon vecka senare tuggade jag i något som var hårt och då gick en bit av en tand av igen. Samma tandläkare som förra gången kontaktades och han lagade även denna tanden men tog samtidigt en röntgen av de andra tänderna och det var inget roligt besked jag fick. 12 hål!!

Det blev en dyr historia och inte speciellt kul att laga alla hålen. Jag slutade som fruktarian och bytte matvanor (som har förändrats över 1 år nu innan jag har kommit fram till vad jag mår bra av men det blir ett anant inlägg). Jag var inne till kontroll ca 1 år efter att jag lagat det sista hålet. En av fyllningarna hade flyttat på sig men jag hade inga fler hål. Idag var jag på kontroll igen och fortfarande inga hål och det såg fint ut :-)

Efter att ha läst en del om det här med tänder osv så har jag kommit fram till vad jag tror mina hål beror på. Hål orsakas av mikroorgansmer i munnen. Om de har en fin syra-rik miljö så växer de och trivs och förstör tänderna. När jag bara åt frukt fick jag dels i mig för lite mineraler och dels åt jag en massa frukt som kan skapa en sur miljö i munnen och dels så använde jag inte fluor.

Om man tillför kroppen tillräckligt med mineraler och skapar en mer neutral miljö i munnen så att mikroorganismerna dör kan man faktiskt reparera hål i tänderna naturligt precis som ben växer ihop efter att man brutit de.

Hur ska man då göra detta. Mikroorganismerna skapar själva en sur miljö när de metaboliserar socker eller andra kolhydrater. Det är väldigt besvärligt och i längden inte bra att inte äta några kolhydrater överhuvudtaget så det var inte ett alternativ för mig. Det andra alternativet är att ta livet av mikroorganismerna som gör att vi får hål i tänderna.

Det finns lite olika saker man kan göra och jag ska rada upp några.

– Rengör din tandborsteo och tungskrapa varje gång du har använt den i Listernine (eller något liknande).

– Skölj med fluor (0,05%) 1 gång per dag.

– Skrapa tungan före och efter varje tandborstning (använd en tungskrapa av metall).

– Använd en vanlig tandkräm med fluor.

– Använd en waterpik (mundusch) varje dag.

Vad vi äter påverkar tänderna också båda att det kan slita på emaljen och göra miljön i munnen sur men också om vi kan reparera hål.

– Unvik citurfukter, vin, kaffe, läskedrycker, juice (också äppeljuice) etc. som är sura.

Om du äter någor surt skölj munnen med vatten eller något alkaliskt (basiskt) efteråt men undvik att äta/dricka det ovanstående varje dag.

– Mat som gör att du får hål fortare är: torkad frukt, frukt juicer, raffinerat socker, vitt bröd och mjuka söta frukter (eks.. mango).

– Se till att äta tillräckligt med vitamin D (1000-3000 iu per dag), selen och kalcium.

– Mat som förhindrar hål i tänderna är: mjölk, ost, mörk choklad, råa grönsaker och frukter och polyphenoler i äpple och te.

– Xylitol skal också förhindra hål i tänderna eftersom mikroorganismerna inte kan metabolisera det och dör.

Det är bra att testa om man har sur eller basisk miljö i munnen genom att mäta pH på sin saliv. Neutral eller basisk är bra.

Mina tänder känns mycket bättre efter att jag började med de dagliga rutinerna och lade om kosten. Dock tål jag inte mjölk men får i mig en hel del kalcium från mina gröna blad som ag äter varje dag i form av en grön smoothie ;-)

Ha en fin dag!!

Posted by on juni 22nd, 2015 at 23:16