Om allt som rör och berör mig

Jag lyssnar denna veckan på ett webinar på engelska som heter ”Future of healing conferance”. Jag har bara hunnit lyssna på en intervju i de 3 dagar som webinaret pågår. Dock så berörde det mig väldigt starkt. Jag har ett lite ansträngt förhållande till mat. Det har jag haft sedan min ätstörning. Vikten är ok men tankarna sitter fortfarande i huvudet. Jag äter inte vad som helst och tycker inte om att äta med andra. Jag har en önskan att bli fri från detta även om det är mitt privata lilla fängelse som jag skapat och håller fast vid.

Damen som höll dagens föredrag har också haft en ätstörning men den har hon kunnat bli fri från. Hennes erfarenhet är att våra tankar påverkar hur det vi äter bryts ner, hur mycket energi vi förbränner, hur mycket vitaminer och mineraler vi tar upp etc.

Stress är en stor faktor som påverkar. Vår kropp responderar på stress genom att förbereda oss på att fly eller fäkta. Vi mobiliserar då energien till våra muskler och inte till att bryta ner maten, vilket är naturligt eftersom det är viktigare att klara livhanken än att äta. Vid långvarig stress så påverkas hela kroppen, flera typer av körtlar och vi mår dåligt. Hennes råd är att ta 6-10 djupa andetag innan du ska äta (eller göra andra saker) för att stressa ner. Dessutom är det viktigt att medveten om vad man äter. När vi ser vad vi äter så förbereder vi kroppen på vad som komma skal. Detta innebär att inte äta framför TV:n eller datorn etc.

Våra tankar om oss själva påverkar faktiskt också hur vi bryter ner maten, vad som tas upp och hur mycket energi vi förbränner. Om vi inte älskar oss själva eller inte tycker om det liv vi lever så kan vi gå på så mycket dieter vi vill men kommer inte att gå ner i vikt eller så klarar vi inte av att hålla dieten. Vi fyller kanske upp de sakerna i livet som vi saknar med mat. Det kan vara saker som att vi skanar ömhet i vårt förhållande, vi har inga nära vänner, vi tycker inte om vårt jobb etc.

Jag känner att mycket av detta stämmer in på  mig. Jag sitter ofta och äter framför datorn eller i bilen. Just nu är det en hel del som jag tycker är jobbigt i livet.

En annan sak som hon nämte var att njuta av maten. Mat vi njuter av gör att vi forbränner mer av maten och vi tar upp mer näringsämnen.

Att våga njuta av maten, älska mig själv precis som jag är just nu och bli mer medveten när jag äter är saker jag behöver träna på. Jaghar kommit en liten bit på väg så det finns hopp men jag tror jag ska skriva ett brev till mig själv som jag får lov att läsa om 6 månader eller nåt och se vad som har hänt under den tiden.

Så mina tips som jag hittills har kommit fram till fungerer för mig är:

. Ta djupa andetag innan maten.

– Ta en tugga, lägg ner besticken, tugga ordentligt innan du sväljer och upprepa. Det är lätatre att känna när man är mätt da 🙂

– Våga var du! Det är inte lätt men jag tar små steg.

– Göra saker jag inte tycker om. Jag har bestämt mig för att alltid svara i telefonen när den ringer och sykla mer på stig i skogen vilket jag inte tycker om för att jag känner att jag tappar kontrollen.

– Älska din kropp. Fortsätt att lyssna på meditationerna som jag lastat ner från Jon Gabriels hemsida (han har en liknande filosofi som Emily Rosen som jag skrivit om ovan). Det hanldar om att lära sig att älska sin kropp och säg själv!! Vår dotter är världens bästa exempel på det. Hon är inte för stor för sina kläder utan det är kläderna som är för små!!

Ha en strålande dag i regnvädret!!

Posted by on juni 24th, 2015 at 22:20